اقتصاد ایران در دوران نفت 100 دلاری

بازم سلام ... خدا رو شکر که بازم سعادت پیدا کردم پستی بنویسم  عزیزای گل شرمنده از این که دیر به دیر میام    

   امروز می خوام مطلبی بنویسم که با هم تاثیر برخی از اقدامات دولت رو بر روی اقتصادی که امروز دچارش هستیم ، بررسی کنیم. گرچه اعضای دولت با سفسته و فرافکنی هیچ گاه چنین مطالبی رو قبول نمی کنند اما یاد آوری این رویداد ها می تونه در پیدا کردن دیدی روشن نسبت به مسائل روز به ما کمک کنه .  

   دوستان همونطور که توی اخبار شنیدید قیمت نفت به زیر ۱۰۰ دلار اومد یعنی پایان دوران رویا پردازی جناب رئیس جمهور . حتما می دونید طرح جراحی اقتصاد کشور یا همون طرح تحول اقتصادی آقای احمدی نژاد، بر پایه ی قیمت نفت ۱۲۰ دلار و حداقل کف قیمتی ۱۰۰ دلار طرح ریزی شده بود یعی آقای رئیس جمهور پیش بینی کرده بودند که نفت دیگه پایین تر از ۱۰۰ دلار نمیاد!!  

با این اوصاف سرنوشت طرح تحول اقتصادی چی میشه یا به زبون خودمون رئیس جمهور کوتاه میاد یا نه ؟!؟ رو نمی دونیم ولی اینو میدونیم که مرغ این دولت یه پا داره ! 

همه احتمالا یادتون هست که در دوران ریاست خاتمی و رفسنجانی نفت ۷ تا ۱۰ دلار بود ولی پروژه های زیاد اقتصادی و زیر بنایی شکل گرفت حتی مقدار زیادی از بدهی های ایران ناشی از وام هایی که در دوران جنگ و سازندگی گرفته شده بود _و آمار و ارقام اون هست_ در دوران اصلاحات باز پرداخت شد و مملکت با یک صندوق ذخیره ارزی حاوی مازاد درآمد نفت به دولت خدمت گذار تحویل شد ... 

اما ... با شروع دولت نهم قیمت نفت هم شروع به رشد کرد تا جایی که این قیمت به قیمت های افسانه ای بالای ۱۰۰ دلار رسید قیمت هایی که حتی برای آقای کروبی که قصد داشت به هر ایرانی ماهانه ۵۰ هزار تومن بده، قابل تصور نبود!!.  

حالا این افزایش قیمت که مسلما باید باعث افزایش رفاه ما می شد ، چرا باعث افزایش فقر و تورم شد ؟  

   یکی از اصلی ترین دلایل در افزایش تورم افزایش نقدینگی است . کاری که دولت محترم و کاردان کرد. دولت با روی کار آمدن با شعار حمایت از اقشار آسیب پذیز ! شروع به پرداخت وام های مختلف مسکن، اشتغال زا، کارگاههای زود بازده، خرید وسایل منزل و ... به مردم از همین منابع نفتی کرد (که بیشتر به کاری تبلیغی_ مانند سایر کارهای دولت_ می نمود ) . این افزایش نقدینگی دلیل اصلی تورم بود، به علاوه چاپ اسکناس بدون پشتوانه که بعد ها رئیس جمهور اعلام کردند بانک مرکزی (که از توابع دولت است) بدون اجازه دست به چاپ اسکناس زده !!! و عوامل دیگر که در این افزایش تورم نقش داشت ... 

   یکی دیگر از اقدامات دولت تغییر مداوم مدیران دستگاهها بود که اجازه برنامه ریزی برای استفاده از این فرصت طلایی و اجرای طرح های زیر ساختی رو نمی داد. 

   حتما همه به طور مکرر از اخبار می شنیدید که دولت برای اجرای فلان پروژه یا برای واردات فلان جنس از مجلس در خواست برداشت از صندوق ذخیره ارزی رو کرده و مجلس با اکثریت اصولگرا بدون هیچ بررسی کارشناسی و توجه به عواقب اون این اجازه رو به دولت می داد. این در حالیه که دیگر کشور های تولید کننده نفت حتالمقدور از صندوق ذخیره مازاد درآمد نفتی خود حتی برای سرمایه گذاری در کشور خود استفاده نمی کنند و این سرمایه گذاری رو در کشوری ثانی انجام می دهند تا بدون ایجاد تورم در کشور خود به تولید ارزش افزوده برای کشور خود بپردازند ... 

   دیگر اقدام دولت برای استفاده از این درآمد سرشار واردات بی رویه بود به صورتی که حجم واردات ایران از 22 میلیارد و 300 میلیون دلار در سال 1381 به بیش از 48 میلیارد دلار در سال 1386 رسید. این در حالی است که طبق گزارش گمرک واردات ایران فقط در شش ماه ی اول امسال به بیش از 30 میلیارد دلار رسیده. حالا این واردات بی رویه اقلام مختلف کالا چه ضرری به تولید کننده های داخلی زد به کنار ولی حالا با کاهش این در آمد نفتی این وابستگی چطور می تونه جبران بشه خدا میدونه!!

   ضمن اینکه همه ی دستگاههای دولتی به بودجه های انبساطی عادت کردند و کسری بودجه سنگینی در مخارج دولتی محتمله. 

اینها گوشه ای از اقدامات دولت در حوضه ی اقتصاد و تاثیر اون بر روی اقتصاد بود ولی اگر بخواهیم به طور کامل به بررسی عوامل موثر بر وضعیت اقتصادی امروز بپردازیم، باید به تصمیمات سیاسی داخلی و خارجی دولت، ساخت و ساز های عمرانی غیر زیر ساختی که گرچه لازم ولی باعث دامن زدن به تورم بوده، تحریمهای ناشی از مسئله هسته ای، جنگ ها، تحولات جهانی  و مواردی از این دست اشاره کنیم. 

 در پایان آرزوی توفیقات الهی و نزول معجزات حق تعالی را برای مدیران کشور داریم که باید با این اوصاف کشور رو با یک صندوق ذخیره ارزی ضعیف، قیمت کاهش یافته ی نفت، تورم و نوعی رکود که برای مقابله با آن ایجاد شده، کسری بودجه و دیگر بحران ها اداره کنند!!!


*پ ن 1: این مقاله گرچه پر ایراد ولی با هدف آشنایی با برخی دلایل مشکلات اقتصادی امروز تهیه شد و قصد تخریب هیچ گروه یا فردی را ندارد که امیدوارم مورد استفاده ی شما عزیزان قزرار گرفته باشه.  

*پ ن 2: استفاده از این مطلب با ذکر عنوان و منبع بلامانع است.

نظرات 11 + ارسال نظر
اینک فلسفه یکشنبه 12 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 11:03 ق.ظ http://isphilosophy.ir

سایت Isphilosophy در طول مدت فعالیت خود کوشیده است تا در حوزه‌ی فلسفه و موضوعات مرتبط به تولید محتوایی مناسب و پر بار و نیز ایجاد فضایی جهت تبادل آراء و اندیشه‌ها مبادرت ورزد. به همین دلیل و پس از تشکیل شورای تحریریه و بر اساس تصمیمی گروهی نام «اینک فلسفه» برای آغاز دوره‌ی جدید و رویکرد تخصصی‌تر فعالیت سایت انتخاب گردید.
هم‌چنین تالار گفت‌وگوی «اینک فلسفه» نیز فعالیت خود را آغاز کرده است. شما می‌توانید با مراجعه به این تالار که لینک آن در سایت وجود دارد در آن عضو شده و به تبادل آراء و اندیشه‌های خود با سایر دوستان بپردازید. هم‌اکنون این تالار یک گروه (گروه دانشجویان و دانش‌آموختگان فلسفه ایران) و 5 انجمن (آگورا، آکادمی فلسفه، فیلسوف خود باشید، فلسفه به زبان آدمیزاد و کافه فلسفه) دارد که شما نیز می‌توانید در آن‌ها حضور داشته باشید.

زهرا یکشنبه 12 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 01:51 ب.ظ http://maheman67.blogfa.com

سلام. مگه احمد نژاد نوسترادموسه که پیش بینی می کنه/.
اصلا کدوم حرفش درسته. تازه اومده برای حل بحران غرب چاره اندیشی کنه. نمی دونه کشور خودمون داره تو بحران می سوزه.
توی روزنامه خوندم گفته بوده اندوخته ی حساب ذخیره ی ارزی بی سابقه است و پر پر . حتما پر ار خالی.........
بهش بگی تورم هست میگه نه تورم ما 100 درجه زیره صفره....
مطالبت عالی بودن....

نوسترادموس چیه احمدی نژاد با هاله نور به بالا وصله !
اگه صندوق ذخیره ارزی پره چرا حتی حدودشو اعلام نمیکنن!
مرسی که اومدی

ژوکر دوشنبه 13 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 01:53 ب.ظ http://http://smartjoker.blogfa.com/

اول از همه خسته نباشی واسه فعالیتهای مطمئنن مفیدت و اینکه‌ : حرف حساب جواب نداره ، فقط میشه سر رو برای تایید حقایق های دلخراش پست قشنگت تکون داد و همچنین احساس همدردی صمیمانه با شما

درد که درد هممونه
مرسی از لطفت

عسل سه‌شنبه 14 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 06:15 ق.ظ http://www.talkhun.blogfa.com

نفتو ولش!پول تو جیبی رو بچسب.پسر همه چی گرون شده.یه سر میرم دانشگاه میام شیش تومن فقط کرایه اتوبوس میشه.
همه چی گرون میشه ولی حقوق مامان بابای من و در نتیجه پول تو جیبی من ثابته.
عجب شانسی آوردیم دانشجوییمون خورد به دوران ریاست این یوزارسیف!
من بی صبرانه منتظرم ببینم دیگه چه خوابی برامون دیدن.هر دم از این باغ بری میرسد!
آخه کدوم آدم عاقلی بر اساس احتمالات برنامه ریزی میکنه ؟کدوم جونور دارای مغزی برنامه ریزی اقتصادی یه کشورو با رمل و اسطرلاب انجام میده؟
وقتی بالاترین مقامای مملکت حتی یه مدرک تحصیلی معتبر نداشته باشن اینجوری میشه دیگه.
وزیر اسکند بعد از فتح ایران بهش میگه که این ایرانیا خیلی موجودات زرنگی هستن.تنها یه راه داره که بتونی بهشون حکوومت کنی.افراد با سواد و دانشمند رو بزار توی پستهای سطح پایین.اونوقت آدم های بیسواد و نادونو بیار توی پست های بالا ی مملکت.راس گفته بنده خدا!

پول تو جیبی چیه دیگه ما که چوب ختمون پر شده :))
کلا تو این کشور راه برای موفقیت احمق ها باز تره
مرسی از نظرت

استعداد کشف نشده سه‌شنبه 14 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 03:00 ب.ظ http://tirtootapar.persianblog.ir

فعلا که به مدد خرابکاریای آقایون نفتمون به زیر۷۰دلار رسیده....!!!!!!راستی:
وقتی آنها وارد دیوانها می شوند....!!!!
آپم با
نثری در باب فضایل دولت...!!!!


هدف رضایت ما جلب شماست!!!

مرسی

علی ودایع سه‌شنبه 14 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 06:08 ب.ظ http://siyasatpisheh.persianblog.ir

سلام دوست قدیمی!
چی بگم که یک طومار تا آسمان هم بنویسی کمه!
................................
به روز شدیم و چشم انتظار
کندی یا نیکسون مساله این است.

وقت بشه می نویسم !

درخت آدامس جمعه 17 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 07:20 ب.ظ http://derakhteadams.blogfa.com

سلام دوست عزیز
بس که به حقیر لطف دارید کلی خاک به سرمان شده و هی داریم از خجالت آب می شویم
قصه ما قصه مثنوی هفتاد من است دوست عزیز
شاد و سلامت باشید دوست عزیز

آب نشوید حیف است :))

zaq جمعه 17 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 09:26 ب.ظ http://zaq.blogsky.com

نوشته تان هیچ منبع و آمار قابل استنادی ندارد!!
من هم میدانم این چنین است ولی بدون منبع چنین چیزی نوشتن اصلا صحیح نیست.
در ضمن گفتید که در دوران روسای جمهور قبلی کار های اقتصادی زیادی انجام شده است، این که در این دوران چنین اتفاقی نه افتاده جای بحث و بررسی بیشتری دارد.

این یک مقاله اقتصادی از واقعیت های اقتصادی است! با عرض پوزش فقط برای آمار و ارقام منبع ارائه می کنند اما پرداخت وام ها یا چاپ اسکناس یا تعویض کابینه یا افزایش قیمت نفت دلایلی هستند که نیازی به منبع ندارند،حتی اگر مصاحبه ی تلوزیونی رئیس جمهور رو در سال گذشته دیده باشید خود به این مسائل اشاره کردند!! پس کاملا موثقند :)).در مورد صندوق ذخیره ارزی هم دولت آماری منتشر نمی کند! اما استفاده نادرست از موجودی این صندوق برای هر فرد آشنا به قوانین اقتصاد کاملا واضح است!
اما تنها ارقامی که در مقاله به اون اشاره کردم مربوط به حجم نقدی واردات بود که از خبرگزاری تابناک نقل شده بود و اگر منظور شما این آمار بوده حق با شماست !

زهرا جمعه 17 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 11:25 ب.ظ http://maheman67.iranblog.com

سلام تو که از من تنبل تر شدی

زهرا جمعه 17 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 11:25 ب.ظ

من آپم بهم سر بزن

zaq یکشنبه 19 آبان‌ماه سال 1387 ساعت 12:12 ق.ظ http://zaq.blogsky.com

"حتی اگر مصاحبه ی تلوزیونی رئیس جمهور رو در سال گذشته دیده باشید..."
نه که حرفهای این رئیس جمهور ما خیلی معتبره!!!

پس عملا آمار موثقی وجود نداره!!!

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد